logo

 

 

belfoldipihenes-

sullo logó

Programajánló Tiszafüreden!

Hazánk második legnagyobb tava minden évben egyre több figyelmet kap. A folyamatosan épülő látnivalók, és a már meglévő természeti szépségek együttesen rengeteg programlehetőséget kínálnak. A tó egészen egyedülálló képet mutat, hiszen a Balaton és a kisebb fürdőtavak nyílt vizei, illetve a Fertő-tó és Velencei-tó néhol felbukkanó nádasfoltjainál sokkal nagyobb változatossággal találkozhatunk itt.

A Tisza-tó sokszínű vízi világa három nagyobb részre osztja a tavat. Északon fokozottan védett területeket találunk, amelyek csak engedéllyel látogathatóak. A középső területeken vannak a mindenki által megtekinthető, ám továbbra is védettség alatt álló vizek. Ezt a régiót Poroszlóról vagy Tiszafüredről járhatjuk be kenu vagy alacsony teljesítményű motorral felszerelt csónakok segítségével. Itt a növények sűrűn benövik a szigeteket és a vízfelszínt is, amely rendkívül alkalmassá teszi a csónaktúrákat a madármegfigyelésre. A déli rész azonban teljesen más képet mutat, itt már a fent említett tavakhoz hasonló nyílt víztükör vár ránk. Azonban a strandok vízi sport kínálata mégis kiemelkedik, hiszen egyedülálló módon engedélyezett a motorcsónak és a jet-ski használata is.

Amennyiben felfedeznénk a Tisza-tó élővilágát, több szervezett csónaktúra áll a rendelkezésünkre. A kirándulások időtartama egy órától akár az három órásig terjedhet attól függően, hogy mekkora területet szeretnénk bebarangolni. Ha nyáron indulunk a nyílt vízre, a hajnali órákat válasszuk, hogy elkerüljük a déli hőséget. A víz növényzetét meghatározza a sárga vízitök és a fehér tündérrózsa. Rengeteg a sulyom is, amely egész mezőket alkot. A cakkos levelű növényt régen fogyasztották is. Nyáron a víz felszínén úszó, szúrós fekete termése is megfigyelhető. A tóban több helyen szigeteken köthetünk ki, ahol madármegfigyelő tornyokból csodálhatjuk meg az állatok mindennapi életét. Kócsagok, gémek, bakcsók, kárókatonák és még megannyi madárfaj él és fészkel a tónál. Csak a szerencsén múlik, hogy melyikkel találkozunk.

Amennyiben csónaktúrán nem szeretnénk részt venni, de mégis érdeklődünk az állatvilág iránt, érdemes ellátogatnunk a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrumba. A parkban kisebb állatkertet tekinthetünk meg halászati kiállítással és egy tradicionálisan berendezett falusi házzal. A gyerekeket játszótér, mini kalandpálya és vízen úszó tutajok is várják. A felnőttek számára kialakított piknikező helyek és büfék is rendelkezésre állnak. A park közepén áll a komplexum akváriumát rejtő létesítmény. A méretes épületből egy 24 méteres torony emelkedik ki, ahova felliftezve belátni a Tisza-tó nádassal szegélyezett partszakaszát és a Tisza-tavi Vízi Sétányt is. Az épület leglátványosabb része az édesvízi akvárium, amely Európa legnagyobbja. A hazai halfajtákat bemutató medencék mellett rovarok és kígyók terráriumai is helyet kaptak az épületben.

A komplexum melletti kikötőből érhető el a már említett Tisza-tavi Vízi Sétány. Az Ökocentrum tóparti kijáratánál kis motoros csónakok várnak ránk, amelyek néhány perc alatt a vízre épített pallókra szállítanak minket. A tanösvény rendhagyó módon a tóban lett kialakítva, szárazfölddel csak szigetek formájában érintkezik. Az 1-2 óra alatt bejárható, 1,5 km hosszú tanösvény két madármegfigyelő állomást és egy kilátót is érint. A séta során a tó jellegzetes növényei és az itt élő madarak, halak is bemutatásra kerülnek.

Poroszlóval szemben található Tiszafüred, a tó legnagyobb települése. Amennyiben a természet közvetlen közelében szeretnénk fürdőzni, a Tiszafüredi Szabad strandon megtehetjük. A Holt-Tisza partján fűszőnyegen napozhatunk, a környéken büfék és parkoló is ki van építve. A stranddal szemben álló szigeten került kialakításra a Robin Kalandsziget. A 20 hektáros kalandparkban a kötélpályák, canopy és a mászó fal mellett a vízi játékok is megtalálhatóak.  Ha a nyílt víz közelebb áll hozzánk, és aktívan töltenénk a napozás helyett az időt, akkor az Abádszalóki Strand az ideális számunkra. Itt a vízibicikli és a csúszda mellett akár vízi banánra is pattanhatunk.

Ha egy nyári zivatar lehűti a levegőt, akkor sem kell lemondanunk a pancsolásról, hiszen vár a Tiszafüredi Thermál Strand és Gyógyfürdő. A komplexum különböző hőfokú medencékkel rendelkezik, amelyek az úszás és strandolás mellett a gyógyulásra is alkalmasak. A kinti gyógymedence vize 32-34 C fokos, míg a benti, fedett medence hőmérséklete a 38 C fokot is eléri. Rossz idő esetén továbbá érdemes megtekinteni a környék múzeumait, ilyenek az Abádszalókon található Babamúzeum, vagy a helytörténeti kiállítást bemutató tiszafüredi Lipcsey-kúria. Izgalmas látnivaló a Kiskörei Vízlépcső és Bemutatóterem is. A látogatóközpontban bemutatásra kerül az erőmű és a Tisza-tó is, amelyeket makettek és terepasztal segítségével ismerhetünk meg még jobban. Az épület ablakából ráadásul nagyszerű kilátást élvezhetünk az Abádszalóki-öbölre és a Kiskörei Vízlépcsőre.

Vissza az előző oldalra