logo

 

 

belfoldipihenes-

sullo logó

Tisza tó, ahol a madarak hátukon hordják a kölyköket.

Tudtad, hogy van egy pár madár a Tisza tavon, melyek a tojásból való kikelés után rögtön, és egy pár hétig a hátukon hordják kicsinyeiket?                                                                                                       De melyek ezek?                                                                                                                                                      A kalandos vízi kirándulásainkon, csónak túráinkon felkutatjuk és megtekintjük őket.

vöcsök

 

 

Nézzük az egyik kedvenc madaramat a búbos vöcsköt, mely igazából eurázsiai madár.
Sokat halhatunk és olvashatunk róla az interneten is, de mint mondtak régen az öreg halászok? nagyapám és apám?
A vöcsök, mikor vadászik, mindig a víz alá bukik, elég sűrűn bukdácsol, akár 60 másodpercet is kibír odalent, ezért mondják, iszik mint a vöcsök.
Fészkét nem dugja el, sűrűn látjuk a túra folyamán, amint a nádas, gyékényesek szélében, vagy a lápos nyílt területekre fészkel, ahova általában 4 tojást is elrejt, mikor megzavarják, apró növényekkel takargatja be tojásait.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Amint a tojásból kikelnek a fiókák, rögtön anyjuk hátára ülnek és mint egy élő fészek hurcolja őket, és többet, már nem térnek vissza arra.
Kikelés után a fészek, még 5-6 napig látszik, majd elrohad a vízben.
De miért hordja a hátán kölykeit? A túra vezetéskor is megfigyeltük, hogy a vöcsök fészekalj tojásai, gyakran vannak kitéve a viharoknak, vízi siklóknak, ezért számára nagyon fontos, hogy a kölykök biztonságban nőjenek fel.
Előfordul, hogy a jégeső elpusztítja a tojásait és utána új tojásokat rak, de a kicsi legnagyobb biztonságban a szülők hátán van.
images
A kis vöcsök, már egy-két naposan is tud úszni, de lemerülni még nem, az anyja hátán viszont bátran merül alá.
Az öregek mindig azt mondták, a kis vöcskök a túlélés miatt mennek szüleik hátára, ahová 3 hetes korukig vissza járnak, majd később már nem engedi fel a szülő magára. A szülők viszont a fajfenntartás végett hordják kölykeiket a hátukon.
Vissza az előző oldalra