logo

 

 

belfoldipihenes-

sullo logó

Egyéni, családi túrák

Tisza tavi vízi kirándulás

Egyéni túrák, a családi és baráti társaságok, ismerősök, egy katonai kishajóban, akikkel az általunk kialakított ösvényen és mocsaras részeken haladva, nem csak csónakázunk, hanem közelebbről, és nem minden napi helyzetből figyeljük meg az élővilágot, ahogyan senki más, mint a filmekben.       A tavon három kontinens folyami részeit mutatjuk be, ahol döbbenetes hasonlóságot tapasztalunk a Tisza tavi világgal.

Tisza tó 2

Tisza tó, mint az Amazonasz

Tisza tó, www.tavitura.hu

Tisza tó, mint a Floridai Everglades

Túrák előre egyeztetett időpontban.

Mivel több útvonala is van a tónak, így a vissza járó, több mint 700 családra, vendégekre is gondoltunk.  Megtekintjük a Tisza-tó szigetein fából épített, 10-15 m magas kilátókat és gyönyörködünk a nemzeti park panorámájában, betekintünk a világörökség részébe és rezervátumába.  Az útvonalak látnivalói, nagyban különböznek egymástól, melyek 3 órásak. Láthatunk nagy fészektelepeket  a fák sűrűjében, akár 2000 példányszámban is, a vízi láp mezőkön más fajokkal, a part fal oldalában, valamint a nádasokban, de más-más virágmezőket tekintünk meg egyes medencékben is, mint a Kontinensen is egyedül álló, Észak Amerikából származó Tündér fátyol mező, Európa legnagyobb Tündérrózsa mezőjét, más területeken hatalmas Vízililiom virágmező terül el. Van olyan útvonal például, ami kísértetiesen  hasonlít a Floridában található Evergladeshez, míg máshol a mocsaras gyékényösvények hosszú kígyó ösvényein barangolunk.         Talán a legszebb rész még is a vendégeink ámulatára a Tisza tavi Amazonas, akik jártak vendégeink közül ezen a kontinensen, döbbenten tapasztalták a hasonlatosságot.                                                      Számos ritkaság van még, mint az 1500 m hosszú pallóhíd, amely cölöpökön kígyózik a lápos, mocsaras nádas részeken, bemutatva vízi élővilágát, növényzetét, megtekintjük az ösvényen épített vízen álló faházakat, madár vártákat.

Tisza tavi vízi sétány

23309_315x235 1 index

Felkeresünk olyan madárkolóniákat, ahol több száz, akár ezres
létszámban fordulnak elő a 200 madárfajból. Ornitológusok számítása szerint tavaszi és őszi madárvonuláskor a tározón tartózkodó madarak létszáma a negyedmilliós nagyságrendet is meghaladja. Túra közben megkóstolhatja a tó vízi gyümölcseit, megismerheti mérgező fajtáit, bemutatunk olyan növényeket, amik a világon csak itt találhatók meg, vagy ritka madarakat, amik itt nagy számban fordulnak elő.

Kövessenek a Facebookon

A turnusok változatos képet mutatnak, ezért érdemes idővel mindegyiket megtekinteni, visszajáró vendégeknek.

Természetesen az először idelátogató vendégeknek a legtöbbet mutatjuk be a tóból,

1, kishajó: 08.00-11.00-14.00-17.00   órai indulással.

2, kishajó:09.00-12.00-15.00-18.00   órai indulással.

Túráink 2-3 órásak, egyeztetés alapján akár több órás.

Előjegyezhető turnusok:

Két katonai álcahálós kishajóval.

1, katonai kishajó

1. 2. 3. 4.
08.00-11.00-ig 11.00-14.00-ig 14.00-17.00-ig 17.00-20.00-ig
Ébred a vízi világ Nyílnak a virágok
Madarak vadásznak
Pompáznak a virágok,Madarak vadásznak és Májustól – Augusztusig etetés látszik a fészektelepeken. Fészkelő helyre beülő sok madár,
Naplemente

17.00-től Naplemente túrák.

2, A második katonai kishajóval szabadon választhatóak az időpontok, természetesen 2 órás túrákat is tartunk igény szerint.

Tisza tó, www.tavitura.hu

Tisza tó, túrák a mocsárban

Tisza tó, www.tavitura.hu

Tisza tó, vízi kirándulások a Tutajossal

1. turnus, 08.00-tól 11.00-ig:

Még pihennek a madarak és közelről látjuk őket a vízi ösvények fészkelőhelyein.
A reggeli időszakban nyílnak ki a vízi virágok 9 óra körül és 17.00 óráig virítanak és pompáznak.

2. turnus, 11-00-től-14.00-ig :
Virágok pompáznak és a madarak vadásznak, fészektelepek megfigyelése.

3. turnus, 14.00-től-17.00-ig:
Ekkor a legmozgalmasabb a tavi élővilág.

4. turnus, 17.00-től-20.00-ig:
A vízi virágok lassan becsukódnak, a madarak viszont nagy számban láthatók a költő vagy fészkelőhelyen.

Esős vagy borult időben még több madár látható mozgásban, ugyanis nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek vízi madarak.
Igazából nem csak a turnusok, de a hónapok is igen eltérőek látnivalóban.

A téli időszakban, Októbertől – Márciusig leeresztik a tó vizét, jég és árvízi szempontból.               A tó 50%-a eltűnik, eredeti ártéri állapotok látszódnak, kiszárad a meder és megkezdődnek a téli gyalog túrák. Lecsapolásnak több oka is van, pl, a hatalmas vízfelület befagyásakor nagy károkat okozna a zsiliprendszerben, kikötőkben és elsősorban az erőműben, gátakban. A második pediglen az hogy a tavaszi áradásoknak legyen helye a Tó medrében.
Április-májusban az áradások jellemzőek és gyönyörű kiterjedésű vízfelületeket látunk, a szigetek nagy része eltűnik.

Május közepe és Június elején felnyúlnak a vízfelületre a vízi virágok és vízinövények, Június 10 és 20 között kérész virágzás, folyamatosan fészkel a szárcsa, csérek, vöcskök, kacsák, bakcsók, gémek, függőcinke, vízityúk, stb…

Július-augusztus:  A vízi világ káprázatos színekben játszik és a madárállomány megszaporodik a fiókák kikelésével.

Szeptember: egy új jelenség látható a tó nagy részén nagy számban vízfelszínre jön egy páfrányfaj, a rucaüröm. Hatalmas egybefüggő zöld felületet alkotva a vízen.

Árak: Családi túrák 500-Ft/fő/órától létszámtól függően                                                                                                                         1 órás túra 6.000-Ft, 2 órás túra  11.000-Ft,  3 órás 14.500-Ft, egész katonai kishajó 8 főig. Túrákat előjegyzés              alapján veszünk fel, nyáron hagyj sms-t és vissza hívlak, mivel vízen tartózkodom.

Elérhetőség: +36-209-518-823

Facebook

Felhívom a figyelmet, hogy  rövidebb túrákon, nem tudunk virágmezőket és fészkelő helyeket megtekinteni, ez viszont nem azt jelenti, hogy nem látványos.

Csoportos túrák 500 és 750-Ft/fő/óra között, létszámtól és eltöltött időtől függően. Személyre szabott árajánlatot az info@tavitura.hu emailen lehet kérni.

kajak-kenu túrák vezetővel

1, Természet túrák kajak-kenuval családoknak, Iskoláknak, cégeknek, érintetlen részeken, pihenő egy lakatlan szigeten, kilátóból megcsodálva a Tisza-tavi panorámát, 3-4 órás 2.500-Ft-tól 3.500-Ft-ig/fő.

Indián, mocsárjáró kenukkal is kirándulunk

A szerkezet saját gyártmány.                                                                                                                                                                A kenuk 1 méter szélesek, hagyományostól 15 centivel szélesebb, stabilabb, 5 méter hosszú két zárható 20 literes légzsákja elsüllyeszthetetlenné teszi. A test alig 35 kg, 3 személyes és jól siklik. Túravezető kollégámmal 9 km/órás sebességgel haladtunk.

2, Kaland túrák a mocsárvilágban, akik szeretik az izgalmakat, kihívást, bátrak, kitartók és megismernék a túlélés törvényeit. Az út végén túl, 40 éve érintetlen területeken. A vízi sétány érintésével, pihenés egy szigeten, 4-5-6-rás    Kenu díjak és kölcsönzés,   http://www.tavitura.hu/turak/kajak-kenu-turak-vezetovel/

Túravezető 2.500-Ft/óra. Indulás Tiszafüred.

 Kajak és kenu túra a Tisza tavon Kenu és kajak túrák a Tisza tavon

Felejthetetlen pihenést kívánok és kínálok!    +36-209-518-823

Balázs Sándor, Tutajos      06-209-518-823

Tutajos

Tisza tó, kirándulás a Tutajossal